Uppdrag

Vi samarbetar med forskare och kommunikatörer vid 42 lärosäten i Sverige och globalt för att omvandla forskning till engagerande berättelser som bidrar till en hållbar framtid. Genom partnerskap med ledande företag och koncerner hjälper vi dem att integrera den senaste hållbarhetsforskningen i sina strategier, och omvandla kunskap till konkret affärsnytta. Vi stödjer också samhällets organisationer och myndigheter med effektiv hållbarhetskommunikation och innovativa samverkansprocesser som driver förändring. Läs mer om våra uppdrag nedan.

På Azote är vi kunniga, engagerade och en uppskattad samarbetspartner. Har du en kommunikationsutmaning? Hör av dig – tillsammans hittar vi den bästa lösningen!

Spelifiering som verktyg för hållbarhet

Tänk om vi kunde sprida kunskap om klimatanpassning genom att spela spel? Länsstyrelsen i Dalarna och Azote utvecklar just nu ett spelifierat dialogverktyg som gör just detta. Baserat på Naturvårdsverkets vägledning om naturbaserade lösningar skapar vi ett verktyg som visar på nyttorna av dessa lösningar och som främjar medborgardialog ute i kommuner och regioner.

Doing Business within the Planetary Boundaries

Hur kan företag och investerare driva affärer inom planetens gränser och samtidigt skapa lönsamhet? Rapporten erbjuder praktiska verktyg och strategier för att bedriva verksamhet som respekterar planetära gränser och bidrar till en hållbar framtid.

Planetary Boundaries – det ikoniska ramverket

Visualisering av de nio miljöprocesser som reglerar livet på vår planet. Azote fick i uppdrag att hjälpa Johan Rockström och hans forskarteam att visualisera forskning om de nio planetära gränser vi behöver hålla oss inom för att bevara en stabil och motståndskraftig planet. Arbetet med illustrationerna har varit nära sammanlänkat med den konceptuella utvecklingen och skett i nära dialog med forskarna.

SDG Wedding cake

På uppdrag av Stockholm Resilience Centre skapade Azote en ny version av de globala målen för hållbar utveckling – gestaltade som en bröllopstårta. Syftet var att tydliggöra de ömsesidiga beroendena mellan målen och lyfta fram biosfärens avgörande roll för hållbar utveckling.

Illustrationen visar att en hållbar biosfär är grunden för allt annat: utan ett ansvarsfullt förvaltande av natur och miljö kan vi varken bygga välfungerande samhällen eller långsiktigt hållbara ekonomier.

Lektionsbanken om Östersjön

Azote har stöttat utvecklingen av en inspirerande lektionsbank om Östersjön och hållbar utveckling. Projektet är ett samarbete med forskare och pedagoger från Stockholms universitets Östersjöcentrum och Baltic Sea Science Center på Skansen, finansierat av BalticSea2020. Målet har varit att ge gymnasie- och högstadielärare ett vetenskapligt grundat material som inspirerar både dem och deras elever.

Guide: Gröna budskap

Vi har tagit fram sju principer för att undvika vanliga fallgropar och skapa trovärdig hållbarhetskommunikation. Att kommunicera hållbarhet på ett trovärdigt och effektivt sätt har blivit avgörande för företag som vill engagera både konsumenter och andra intressenter. I dagens alltmer medvetna och skeptiska konsumentklimat krävs att företag är både tydliga och transparenta i sina budskap.

Nå ut med din forskning genom illustrationer

Azote är experter på att skapa vetenskapliga illustrationer som enkelt och tydligt kommunicerar det komplexa. Många av våra illustrationer har fått vingar och blivit vitt spridda och använda. Vi förstår sakfrågorna vilket gör det enkelt för dig som forskare eller forskningskommunikatör att samarbeta med oss. Vi skapar alla slags illustrationer och animationer som hjälper dig att kommunicera din forskning.

Biosfärens framtid

Biosphere Futures är ett gemensamt projekt som bygger på bidrag från scenarieforskare och praktiker från hela världen. Samarbetet leds av Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet i Sverige, forskarkollektivet Colectivo Fractal i Spanien och The Natural Capital Project vid Stanford University i USA.

Forskning för en naturpositiv ekonomi

Finbio drivs av Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och samlar experter från olika akademiska områden samt strategiska samarbetsparter som kan hjälpa oss att omsätta forskningsresultat i finansiell påverkan i verkligheten.

Don’t waste your waste

Resource Value Mapping (REVAMP) är ett beslutsstödsverktyg för att snabbt uppskatta resursåtervinningens potential från organiska avfallsströmmar: avloppsslam, fekalslam och andra organiska fasta avfall. REVAMP beräknar den potentiella mängden återvunnet material, dess energi- och näringsinnehåll samt de intäkter som kan erhållas vid försäljning i olika scenarier.

Economy and Finance for a Just Future on a Thriving Planet

Financetransformation.earth är ett uppdrag där vi har tagit levererat hela bredden av visuell kommunikation – från grafisk profil och illustrationer till tryckt rapport och webbplats. Projektet utgår från en rapport beställd av svenska miljödepartementet och fungerar som ett självständigt bidrag till Stockholm+50.

Foodjams – svenska baljväxter på tallriken

FoodJams är ett samarbete mellan Azote, Klimatkommunerna och Hushållningssällskapet tillsammans med forskare från SLU, finansierat av Formas.

En FoodJam är en workshop för att utforska och testa olika råvaror med fokus på fördelarna med svenskodlade bönor, ärter och linser. Syftet med FoodJams projektet är att göra lokalproducerade och klimatvänliga baljväxter tillgängliga i skolmåltiderna och se till att rätterna blir omtyckta av barnen. Genom att tillhandahålla fakta och låta deltagarna experimentera ökar vi kunskapen och nyfikenheten för baljväxter – något som i sin tur smittar av sig på barnen i skolan.

De 10 viktigaste insikterna inom klimatforskningen

Varje år publiceras en unik sammanställning av de viktigaste vetenskapliga insikterna om klimatet, i form av en vetenskaplig artikel och en policyrapport.

Azote samarbetar med Future Earth Sweden för att skapa en kommunikativ policyrapport som fungerar som ett underlag för beslutsfattare. Vi skapar illustrationerna, designar och layoutar rapporten, utvecklar hemsidan och stöttar vid lanseringen.

Öka kunskap och engagemang för biologisk mångfald hos svenska företag

Hur går man från naturpark med forskning om utrotningshotade djur till att även inkludera företag att intressera sig för biologisk mångfald och öka kunskapen om näringslivets beroende av naturen? Vildriket är en fantastisk plats i Järvsö som sedan 1992 bedrivit en naturpark i det vilda, för bevarande av utrotningshotade djur, forskning och utbildning om biologisk mångfald.

Vildriket

Vildriket är ett transformativt affärsnätverk med fokus på att skydda och återställa biologisk mångfald. Under de första 30 åren var Vildriket känt som Järvzoo, en integrerad utomhusdjurspark, utbildningscenter och forskningspartner. Efter flera framgångsrika biologiska mångfaldsprojekt finansierade av företag insåg Vildrikets VD Jens Larsson behovet av att accelerera arbetet och attrahera fler företag att ansluta sig, och kontaktade Azote för att hjälpa till att lansera det nya nätverket.

Azotes Green Claims AI Scanner

Azote har utvecklat en avancerad AI som skannar av er kommunikation och identifierar potentiellt riskfyllda ord och meningar så att ni kan justera dem i tid. Genom att minska risken för greenwashing kan ni inte bara skydda ert varumärke, utan också bygga långsiktigt förtroende hos era kunder. 

Global samverkan för hållbart fiske på vetenskaplig grund

SeaBOS är ett globalt initiativ där världens största fiskeföretag samarbetar med ledande forskare för att ställa om fiskeindustrin mot ökad hållbarhet.

En samlingsplats för nyheter, forskning och fakta om havet

Havet.nu främjar engagemanget och intresset för den marina forskningen. I samarbete med flera lärosäten har vi utvecklat en digital lärplattform som samlar information, nyheter och fakta om havet på en och samma plats.

Biologisk mångfald i Skansens entré

Hur berättar man för Skansens alla besökare vad biologisk mångfald är? Genom att använda bilder och ljud för att skapa en känsla för naturen, som alla kan relatera till. Azote fick i uppdrag att berätta om biologisk mångfald i Skansens rulltrappa – Sveriges äldsta rulltrappa som invigdes av kungen 1937. Önskemålet var att använda bilder, texter och speaker-röster och presentera massor av fakta.

En egen plats för Östersjön på Skansen

Baltic Sea Science Center på Skansen är både ett akvarium och en utställning om de utmaningar som hotar Östersjöns djurliv och bevarandet av dess unika miljö. År 2019 öppnade Skansen dörrarna till Baltic Sea Science Center. Här får besökarna följa med på en resa genom Östersjön – från norr till söder, från öst till väst och från ytan ner till de djupaste bottnarna.

Ett medlemsbaserat nätverk för att stärka samarbetet inom forskarsamhället

Swedish Development Research Network (SweDev) är ett medlemsbaserat forskarnätverk som syftar till att öka samarbetet mellan forskarna, men även möjliggöra att policy och praktik i högre grad baseras på den senaste forskningen.

Ökat fiske av brax och id för att minska övergödningen

Stiftelsen Race for the Baltic drev projektet Baltic Fish som gick ut på att få fler människor att äta mer av fiskarterna braxen och id. Genom att göra det skapas nya arbetstillfällen och man bidrar även till en bättre havsmiljö.

Östersjön är ordentligt övergödd, vilket innebär att vissa fiskarter inte alls trivs medan andra stormtrivs. Det senare gäller för fiskarterna braxen och id. Glädjande nog är dessa fiskar riktigt duktiga på att binda den överproduktion av näring som finns i havet.